lördag 4 maj 2013

Trädgården på Grelsbacka

Många minnen finns bevarande i trädgården. Här och var finns det rester av små kojor som man byggde och lekte i när man var liten och troligtvis finns det en del begravda skatter (oftast tagna utan tillåtelse) vilka lär vara begravda bra länge till.

På vintern täcks hela härligheten av ett tjockt snötäcke, som tinar bort först framåt juni. Då blommar hägg och äppelträd och vitsipporna står i full blom. Vissa varma majmånader har jag hittat första midsommarblomstern redan i slutet av maj, men oftast är deras blomningsprakt som starkast just vid midsommar. Jag gillar att plocka härliga buketter, midsommarblomster och hundkäx blir vackert ihop.

Det finns många träd - granar, björkar, lönn och hägg samsas på en yta på flera tusen kvadrat. Några granar fick dock begravas förra året, de var gamla och riskerade att falla till marken när som helst.

Förutom växter och grönt har vi också tre andra små byggnader på själva gården. Den första är väl inte direkt liten, utan en större byggnad med både undervåning och övervåning - uthuset. Den är gammal och vind, med flera trasiga fönster och tunga trädörrar som ibland är riktigt svåra att öppna.

Den andra byggnaden är liten. Rödmålad med vita knutar tronar en liten lekstuga upp sig, där har man roat sig många gånger. Den tredje är inte riktigt en byggnad, utan snarare tre väggar med ett tag. Där finns ett bord, stolar och en grill. Då väderleken tillåter är det mysigt att äta där på sommaren - om man inte blir först blivit uppäten av myggen.

Under hösten råder skördetiden. Varje vår och sommar säger man alltid hur mycket man ska ta tillvara på alla höstens härligheter och ofta slutar det med att man sitter inomhus på hösten och grämer sig över att inget blir plockat.

Lekstugan i vinterskrud.
Senvinter. Agora kallas denna plats på vår gård, då den är öppen och relativt plan.
Här ser man vårt hus sticka upp, med den del av skogen som också tillhör tomten.

Gammalt fönster vid uthuset.


Vår! Blåsipporna är ett säkert och mycket välkommet vårtecken.

Även krokusarna, som tidigt kommer upp längs med husväggen.

Vitsipporna kommer något senare och då vet man att snart, snart är det full sommar.


Under våren kan man plocka nässlor för att göra nässelsoppa men också rallarros, eller mjölkört som det även kallas - dessa är späda riktigt goda att hastigt koka och äta som sparris, med salt och en klick smör.

Förgätmigej! Dessa ljuvliga, blåa små blommorna täcker under en tid stora delar av skogen.

Hägg, doftar ljuvligt under tidig sommar.

Alla dessa höga, gröna blad som finns här blir så småningom till härligt lila midsommarblomster.

Uthuset sommartid.


Uthuset, annan vinkel och taget med mobilkamera. Det är jag som klippt gräset, vilket syns...

Hallon, härligt röda vildhallon, det har vi mycket av.

Ett äppelträd har vi också, vars äpplen är små, men delikata.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar